tisdag 10 april 2012

Teknik & Fart

Hallå! 

Ja det var väl meningen att detta inlägg skulle komma att handla om teknik och fart. Så blir väl lite om det. Och så lite om löpglädje också såklart.

Teknik och fart går lite hand i hand. Jobbar man med det ena så brukar det hjälpa det andra.
Men att verkligen jobba med steget och hur man sätter i foten är en riktigt bra början. Hur man sedan tar med sig kraften genom steget in i nästa steg och hur man har överkroppen i förhållande till benen brukar komma mer eller mindre av sig självt. Framförallt om man tar stegen ut i skogen och springer stigar och kuperat.


Ett bra sätt att komma igång med att finna det  här lite mer "drivande/mjukare" steget är att testa att springa lite smalare stig och uppför en och annan backe. Då kommer du att hamna lite längre fram med överkroppen. Känslan du är ute efter är att känna det som om du "trippar" fram. Du vill sätta i foten i marken med trampdynan som är strax framför hålfoten och ut mot lilltå sidan först för att sedan rulla över mot stortåsidan och där trycka ifrån.

Visst är det ok och helt naturligt att hälen går i marken, men den ska inte vara först med att gå i marken. Först ska alltså ytan framför hålfoten vara. Detta kan vara lite jobbigt i början framförallt för vaderna. Så ta det lite lungt med träningen här och testa gärna där det är lite mjukare underlag. Och  speciellt om du är ny på det här med lite extra tunna skor eller barfotaskor.


Den stora skillnaden i steget om man jämför med att landa på hälen först är att man aktiverar fler muskler. Det kan kännas tyngre till en början, men är både skonsammare och ger ett bättre driv i steget. När man landar på hälen så går stötdämpningen från marken raka vägen genom hälens trampdyna upp till knät.
När du landar på främre delan av foten så hjälper fler leder till, inte enbart knät utan även fotled/vrist, knäled och höftled till. Detta betyder att stötdämpningen sprids ut över flera leder och muskler.
Energin tar inte heller stumt slut som när man landar på hälen utan går vidare genom den dynamsika effekt som uppstår. Med andra ord mer driv i steget. Vilket också gör att du kommer att springa fortare oavsett underlag.


Fart. Ja här har vi ju redan varit inne lite på tekniken. Men det finns ju självklart fler sätt att öva/träna fart på.
Olika typer av fartlekar är enkelt och ganska kul att köra.
Tex. Olika varianter på stegringar. Öka fart varje lyktstolpe några lyktstolpar för att sedan återgå till grund tempo. Eller kör öka en, minska en, öka två minska en, öka tre, minska en osv. Eller att på tid öka vissta antal sekunder/minuter eller sträcka öka några hundra meter eller någon km för att sedan återgå till grund tempo. Här är ju variationerna väldigt många att välja mellan.

En annan variant som jag brukar köra är att öka där det blir lite trixigt eller är brant uppför för att sedan återgå till något av ett grund tempo när det är lite "tråkigare/enklare" terräng.

När det kommer till fart så är att springa flera eller iaf ett par stycken en riktigt stor fördel. Då man kan turas om att dra upp tempo och peppa varandra. Lite lättare att ta sig utan för sin egen "comfort zone".


Glädje löpning är en hav de viktigaste ingridienserna i min löpträning. Här är tid och distans helt oviktigt och allt handlar om känsla. Att bara springa för att det är kul. Eller att ta mig ut och känna att det är ritkigt roligt även om jag inte var så peppad innan.

Det kan handla om att springa rakt ut i skogen utan ens stigar att finna. Eller att rusa ner för en brant backe, där det verkligen handlar om att hålla tungan rätt i mun. Eller varför inte bara springa tvärs över/genom saker tex lekparker, cykelställ, staket, lerpölar, fallna träd, att liksom hitta lekandet i löpningen. Det ger ofta ett ritkigt skönt endorfin släpp och en riktigt go känsla i kroppen.


Vill du veta mer eller få lite hjälp på vägen så är det bara att höra av sig.

Ha kul när du springer!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar